background

Muziektheater 'Edith en Simone'

Regie: Onno van Gelder jr. 
Tekst: Ronny Verheyen
Speeldata: 16-17-22-23-24 febr/1-2-3 maart 2013
Aantal toeschouwers: 1200

 

Dit toneelseizoen pakte toneelkring ‘De Gulden Toren Gistel’ uit met de pakkende voorstelling ‘Edith en Simone’. Het stuk was een evocatie van het leven van de beroemde chansonnière, Edith Piaf die al tijdens haar leven een legende werd.

Het publiek maakte kennis met de hoogten en laagten van haar carrière, haar ongelooflijk talent, maar ook haar wispelturig karakter. Piaf leefde in sneltreinvaart. Ze genoot van haar succes maar kon anderzijds ook moeilijk omgaan met de roem die ze verwierf. Ze vluchtte in steeds wisselende liefdesaffaires, alcohol en drugs … Tot ze in oktober 1963 op 48-jarige leeftijd stierf. De moeilijke omgang met de roem is iets van alle tijden. Elvis Presley, Kurt Cobain, Michael Jackson, Amy Winehouse… allen ondergingen ze hetzelfde lot, waardoor het verhaal van Edith ook een universeel karakter krijgt. 

In het stuk werd het hele leven van Piaf beschreven vanuit de ogen van haar stiefzus, Simone. Ofschoon deze ook zeer getalenteerd was, kwam ze nooit echt aan de bak en leefde ze voortdurend in de schaduw van de beroemde Edith. Dit vertelstandpunt schepte een zekere afstand tegenover de figuur van Piaf waardoor het publiek een klare en kritische kijk krijgt op niet alleen het leven van Piaf maar op het leven tout court!

De Gulden Toren spaarde kosten noch moeite om van deze voorstelling een totaalspektakel te maken. Er werd live gezongen en een orkest zorgde ook voor live muziek!

© Gulden Toren Gistel 2017